Doordat onze klanten papierloos vergaderen met OurMeeting, dragen ze bij aan het terugdringen van papiergebruik. Dat is een belangrijk nevenargument voor papierloos vergaderen. Met elkaar dringen we het kappen van bomen terug, wat vitaal is in het bestrijden van het broeikaseffect.
Jammer genoeg is papierbesparing lastig om zichtbaar te maken. Je kunt immers niet aanwijzen welke boom waar is blijven staan. Maar daar hebben we iets op gevonden.
Verder
We hebben besloten om nog een stap verder te gaan. We besparen niet alleen bomen, we planten ook nieuwe bomen aan. Onlangs hebben we ons verbonden aan het Dacapi-project in de Piura regio in Noord-Peru. In Piura wordt traditioneel veel rijst verbouwd. De boerenbedrijfjes zijn klein, de boeren arm. Ter vergelijking: een gemiddelde Nederlandse boerderij omvat al snel 25 hectare. Een boer in Noord-Peru moet het doen met 1 á 2 hectare. Net genoeg om zijn gezin te voeden en soms iets extra’s te verdienen.
Rijstteelt vervuilt
Aan rijstteelt kleven echter een aantal flinke bezwaren. Zo is het een monocultuur die de bodem en biodiversiteit zwaar aantast. Daarnaast is rijstteelt zwaar vervuilend. Er komt namelijk veel methaangas vrij. Methaan is 23 keer schadelijker dan CO2.
Voor de boeren is rijstteelt heel bewerkelijk en belastend. Ze staan dagelijks 8 tot 10 uur met blote voeten in het water. Tot slot zijn de opbrengsten van rijst bedroevend laag.
Doel van het Dacapi-project is om boeren te helpen overschakelen van rijst naar cacaoteelt. Cacao kent een veel hogere opbrengst, is aanzienlijk minder bewerkelijk en is veel beter voor het milieu. De regio Piura is heel geschikt voor cacaoteelt, dat is al ruimschoots bewezen. Nu al maakt een duurzame Nederlandse chocoladefabriek (ChocolateMakers uit Amsterdam) er verrukkelijke chocolade van.
Helpen overschakelen
Omschakelen, is voor de boeren in Piura alleen niet zo eenvoudig. De bodem is meestal uitgeput en moet eerst opgewaardeerd worden door er een seizoen lang bonen op te verbouwen. Dat levert de boeren echt niks op, terwijl de boer natuurlijk wel moet leven. Daarnaast moeten veel akkers geïrrigeerd worden. Al met al is er een flinke investering nodig die de boeren niet zonder hulp van buitenaf kunnen realiseren.
Het Dacapi-project is een initiatief van Norandino, een boerencoöperatie uit Noord-Peru die een overgang naar duurzame landbouw mogelijk wil maken. Norandino wordt ondersteund door intermediair ProClimate in Nederland, die verduurzaming van de landbouw nastreeft en daarvoor belanghebbende partijen bijelkaar brengt.
OurMeeting heeft onlangs de aanplant van 5.000 cacaobomen mogelijk gemaakt. Dat is maar een fractie van wat er nodig is. Op dit moment willen een kleine honderd boerengezinnen de overstap maken. Daarvoor zijn er zo’n 100.000 bomen nodig, plus de investering om het land geschikt te maken.
Wij zijn enthousiast over het Dacapi-project omdat het mes aan meerdere kanten snijdt. De boeren zijn geholpen, er is economische ontwikkeling. Het milieu vaart er wel bij én het levert ook een prachtig, smakelijk product op, dichtbij huis gemaakt. Daar vaart iedereen wel bij.