Overstappen van vergaderen mét papier naar papierloos vergaderen is voor sommige mensen echt even wennen. Maar dat valt in het niets bij de omwenteling die boeren doormaken als ze overstappen van rijstteelt naar cacaoplantages. Via ons Tree4Tree programma steunen klanten van OurMeeting boeren bij die overschakeling. “Voor hen is het zoiets als voortaan links in plaats van rechts rijden”, vertelt Edmond Muller van ProClimate, technisch coördinator van het project.
Overschakelen op papierloos vergaderen is goed voor de efficiency van vergaderingen. Maar een mooi neveneffect is dat je papier bespaart. Met onze software kunnen klanten zien hoeveel papier ze besparen:
Secretaresses kunnen via het dashboard zien hoeveel bomen er bespaard zijn. Binnenkort is deze optie ook beschikbaar voor vergaderdeelnemers.
Om zichtbaar te maken hoeveel papier onze gebruikers besparen hebben we Tree4tree opgezet. We nodigen ze uit om voor elke boom die niet omgehakt wordt een nieuwe boom te planten in het DACAPI-project. DACAPI is een bijzonder innovatief en duurzaam landhervormingsproject. Kleine boeren in Noord-Peru worden daarbij geholpen om over te schakelen van vervuilende rijstteelt naar duurzame cacao systemen.
Van de cacao die door deze boeren straks produceren, maakt ChocolateMakers uit Amsterdam werkelijk verrukkelijke chocolade. OurMeeting zet deze chocolade dankbaar in bij sales- en promotieondersteuning.
De eerste OurMeeting Chocoladereep met Peruviaanse cacao.
SlimStuderen maakt papierbesparing zichtbaar
SlimStuderen is zo’n klant die de aanplant van cacaobomen mede mogelijk maakt. SlimStuderen is de grootste aanbieder van literatuursamenvattingen en collegeverslagen voor universitaire studenten in Nederland. Tot nog toe ging dat volledig op papier, maar sinds kort werken SlimStuderen en DocWolves (de maker van OurMeeting) samen. Belangrijke reden voor SlimStuderen is het terugdringen van papiergebruik. Dat bespaart veel handling-kosten, maar ook een nodeloze belasting van het milieu.
Jaap Klok, directeur van SlimStuderen
“Duurzaamheid en bewust omgaan met de wereld om ons heen, horen heel erg bij SlimStuderen”, zegt directeur Jaap Klok. “Daarom sprak het idee om onze papierbesparing zichtbaar te maken door er nieuwe bomen voor aan te planten ons zeer aan. Daarbij is ook de maatschappelijke impact voor de rijstboeren in Peru heel groot. Dat maakt het extra waardevol voor ons. We vinden het een sympathieke manier om onze maatschappelijke betrokkenheid zichtbaar te maken.”
Gouden standaard
Hoewel het Dacapi-project al een jaar geleden van start is gegaan, is er nog geen cacaoboom de grond in gegaan. Dat heeft alles te maken met de grondige voorbereiding die nodig is voor dit project. Edmond Muller is net terug uit Peru. “We willen dit project volgens de hoogst haalbare norm laten certificeren. Daarom hebben we gekozen voor de GoldStandard, dé certificeringsstandaard voor duurzame landgebruiksprojecten. Alleen bleek dat er voor landconversieprojecten zoals DACAPI nog geen specifieke certificeringcriteria zijn ontwikkeld. Dus hebben we afgesproken dat ons project gebruikt wordt om die criteria te ontwikkelen. Op termijn betekent dit dat ons project voldoet aan de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaard. Daardoor weten participanten dat bijvoorbeeld de carbon credits die DACAPI gaat opleveren, van hoge waarde en zeer betrouwbaar zijn. Ook op het gebied van sociale aspecten, milieu impact en financiële duurzaamheid zal het project grondig gecontroleerd worden alvorens ze het certificaat krijgt. Die voorbereiding en ontwikkeling kost wel tijd”, aldus Muller.
“We zijn nu bezig met het meten van de huidige situatie van het project, ofwel, de situatie van de rijstvelden op dit moment. Door de jarenlange rijstteelt is de bodem volledig uitgeput en afhankelijk van grote hoeveelheden kunstmest en pesticides. Hierdoor is een bodem ontstaan met een compacte kortslaag, waar maar weinig leven en voedingsstoffen meer in zit. Door het uitvoeren van een nulmeting kunnen we straks precies zien, welke verbetering er tot stand gebracht wordt door de conversie naar cacao.”
Het streven is om deze zomer de eerste landerijen om te ploegen, om bonen in te zaaien en banaan aan te planten. Hierdoor zal de grond direct iets verbeteren. De bananenplanten leveren ook de schaduw die noodzakelijk is voor de cacaobomen, die het jaar daarop geplant worden.
Meedoen met Tree4tree?
Meedoen aan Tree4tree is een manier om het duurzaamheidsbeleid handen en voeten te geven. Onze klanten kunnen bijdragen aan de kosten van het aanplanten van de bomen, maar ze kunnen ook verder gaan door daadwerkelijk te investeren in CarbonCredits om zo de klimaat voetafdruk van hun activiteiten te verkleinen. Wanneer je hiervoor belangstelling hebt, of gewoon lekkere, hoge kwaliteit chocola wilt eten in de toekomst, neem dan contact op met Rens Groeneveld van OurMeeting. Hij geeft samen met Edmond Muller van ProClimate vorm en inhoud aan het onder de aandacht brengen van dit mooie duurzame cacaoproject.